Hier vindt u een aantal aandachtspunten waar u op moet letten bij het dragen van steun-/therapiezolen en bij aanschaf van nieuw schoeisel.
Waarom inlegzolen?
De functie van steun-/therapiezolen is afhankelijk van uw klachten. Zolen kunnen zowel gemaakt zijn om een standsafwijking te corrigeren, maar ook om de functie van het bewegingsapparaat te behouden en deze zo mogelijk te verbeteren.
Elke zool is speciaal gemaakt voor uw situatie, want geen enkele voet is hetzelfde, dus ook de zool niet.
Dragen van zolen
De zolen moeten altijd in de schoenen gedragen worden. LET OP! Er is een verschil tussen de linker – en de rechter zool. Met name bij zogenaamde “halve zolen” is het verschil tussen links en rechts niet altijd goed te zien, meestal staat er een R en een L op de zolen.
De zool moet tegen de binnen achterkant (hiel) aansluiten. In open schoenen, zonder hielvang, kunt u klittenband gebruiken om de zool op zijn plaats te houden. Draag de zolen de gehele dag. De behandeling komt dan het best tot zijn recht.
De eerste weken
Geef uw lichaam en voeten de kans om te wennen aan de zolen. In principe kunt u vanaf het eerste moment de zolen de gehele dag dragen.
Krijgt u in de eerste dagen echter last van de zolen, verwijder ze dan een paar uur uit uw schoenen, daarna kunt u ze weer indoen. Na ongeveer twee weken moet u de zolen de gehele dag kunnen dragen.
Door de zolen wordt de houding van uw lichaam veranderd. Hierdoor kunnen gewenningsklachten ontstaan in de vorm van spierpijn. Deze spierpijn kan zowel in de voeten als ook in de rest van uw lichaam optreden. De oorzaak hiervan is dat door de veranderende stand, houdingspieren in uw hele lichaam anders of intensiever belast worden. Na ongeveer 10 dagen moeten deze klachten over zijn. Heeft u na 2 weken nog steeds gewenningsklachten, dan dient u contact op te nemen met Ortho-Podo Actief.
Controle
Na ongeveer 6 tot 8 weken vindt de eerste controle plaats. Afhankelijk van uw ervaringen met het dragen van de zolen en het resultaat van het controleonderzoek, wordt bekeken waar de zolen moeten worden aangepast. Daarna vindt, in overleg, 3 of 6 maanden later weer een controleonderzoek plaats. Bij goede resultaten blijft daarna een jaarlijkse controleafspraak gewenst.
Onderhoud van zolen
De zolen zijn opgebouwd uit leer of kunststof en de verhogingen uit kunststof, kurk en/of rubber.
Het meest aan slijtage onderhevig is het afdekmateriaal aan de bovenzijde van de zolen.
Mocht dit afdekmateriaal versleten zijn, dan moet u dit tijdig laten vernieuwen. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op.
Met name bij transpirerende voeten verdient het de aanbeveling de zolen ’s avonds uit de schoenen te halen en deze aan de buitenlucht te laten drogen. De zolen nooit op of in een warmtebron laten drogen. Mochten de zolen stroef aanvoelen (bijv. met blote voeten of tijdens het sporten) dan kunt u wat talkpoeder op de zolen strooien.
Een leren zool behoeft verder geen onderhoud, schoonmaken met een vochtige doek voldoet. Indien u zolen van kunststof (EVA) heeft gekregen, dan kunnen deze met een vochtige doek worden gereinigd, verder geen onderhoud nodig bij EVA zolen.
Het kopen van nieuwe schoenen.
Bij het kopen van nieuwe schoenen zijn er voor dragers van zolen een paar belangrijke aandachtspunten:
- Schoenen mogen geen ingebouwde ‘steuntjes’ hebben, de binnenzool moet vlak zijn. Sommige schoenen hebben losse inlays. Deze moet u verwijderen, de zolen dient u als binnenzool te gebruiken.
- De hakhoogte mag maximaal 4 cm zijn. Bij hogere hakken wordt de werking van uw zolen minder.
- De schoen moet een goede pasvorm hebben, zowel in de lengte, breedte als in de teenhoogte. Indien uw zolen niet in de schoenen passen, hebben de schoenen niet de goede pasvorm voor uw voeten. Uw zolen zijn op de juiste pasvorm voor uw voeten gemaakt.
- De hielomsluiting moet stevig zijn, maar moet ook voldoende hoogte hebben om er voor te zorgen dat de hiel niet uit de schoen slipt als de zolen er in worden gedragen.
Als u veel en intensief sport is het beter een paar speciale zolen te laten maken voor in uw sportschoenen. Elke sport heeft zijn eigen belasting, inspanning en houding, dus ook eigen schoeisel. De zolen kunnen op die specifieke omstandigheden en schoeisel aangepast worden. Verwijder altijd eerst de huidige inlay’s uit uw sportschoenen voor u de zolen er in legt.