Siliconen orthese

Een siliconen-orthese is een hulpmiddel dat van siliconen wordt vervaardigd. Het wordt gemaakt voor voorvoetklachten of problemen aan de tenen. Het kan één specifieke functie hebben of verschillende doelen dienen:

– protectie
– correctie

– consolidatie
– preventie
– vervanging

Door de verschillende functiemogelijkheden, ziet elke siliconen-orthese er anders uit. Ook de materiaal keuze hangt af van de functie, de vorm en het gebruik. Er zijn bijvoorbeeld zeer zachte soepele materialen die goede protectie kunnen geven, maar te slap zijn om tenen te kunnen corrigeren

De functie van de siliconen-orthese
Protectieve siliconen-orthese
Deze dient tegen druk of wrijving van de schoen of van andere tenen. Gevolgen van (te veel) druk en wrijving kunnen blaren, blauwe nagel (runnersnail), wondjes en eelt zijn, maar ook botuitsteeksels (exostosen) en bursae (slijmbeurzen). Er zijn diverse gebieden aan de voorvoet of tenen die door een protectieve siliconen-orthese tegen de druk en/of wrijvingskrachten beschermd kunnen worden, deze gebieden bevinden zich het meest aan de tenen (bovenop, tussen en onder), knokken (uitsteeksel aan zijkant van de voorvoet bij de grote of kleine teen) en pezen op de voorvoet.

Correctieve siliconen-orthese

Diverse standafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd zoals klauw- en hamertenen. Uiteraard moet men eerst uitzoeken of de betreffende standafwijking gereduceerd kan worden. Bij een klauwstand als gevolg van reumatoïde artrit is kan dit bijvoorbeeld niet; hiervoor is protectie geïndiceerd.

Consoliderende siliconen-orthese
Hierbij wordt door middel van een orthese voorkomen dat een progressieve degeneratie erger wordt, zoals het stijf worden van het grote teen-gewricht bij een hardloper.

Preventieve siliconen-orthese
Preventieve siliconen-ortheses worden het meest gemaakt voor jongere mensen. Bijvoorbeeld, ouders komen
met hun kind bij de podotherapeut om te voorkomen dat deze in de toekomst problemen gaat krijgen met de druk van de schoen als gevolg het familiair scheef groeien van een teen. Het is dus een correctie van de teen, maar met als doel preventief handelen om problemen in de toekomst te voorkomen.